Menu

Pověřenec pro ochranu osobních údajů


Pověřenec pro ochranu osobních údajů (Data Protection Officer – DPO) je funkce, kterou GDPR nově zavádí. Pověřenec plní funkci koordinátora ochrany osobních údajů a současně také kontaktní osoby pro jednání s Úřadem pro ochranu osobních údajů.

Povinně musí pověřence jmenovat organizace, pokud:

  • Zpracování OÚ provádí orgán veřejné moci či veřejný subjekt
  • Hlavní činnost zpracování spočívá v rozsáhlém pravidelném a systematickém monitorování subjektů
  • Hlavní činnost zpracování spočívá v rozsáhlém zpracování citlivých osobních údaj

 

Pověřenec musí být zapojen do všech činností organizace týkajících se zpracování osobních údajů.

Odpovědnosti pověřence jsou:

  • Dohled na dodržování právních požadavků v oblasti ochrany osobních údajů
  • Odpovědnost za vytvoření, zavedení a udržování procesů, pokynů a pravidel potřebných pro systém ochrany osobních údajů a zpracování osobních údajů
  • Dohled nad procesy ochrany osobních údajů
  • Zpracování Posouzení vlivu na ochranu osobních údajů (DPIA)
  • Komunikace a spolupráce se subjekty údajů
  • Komunikace a spolupráce s ÚOOÚ
  • Vedení evidence zpracování osobních údajů a záznamů o zpracování osobních údajů
  • Organizace pravidelného monitorování zpracování osobních údajů (přezkoumání, audit)
  • Poskytování informací o zpracování osobních údajů vedení úřadu
  • Zlepšování systému ochrany osobních údajů
  • Zajištění školení pracovníků úřadu

Bezplatná konzultace

Máte zájem o bezplatnou konzultaci? Kontaktujte nás nebo nám zanechte svůj e-mail, my se Vám ozveme.

Petr-Nepustil
Ing. Petr Nepustil
IT konzultant
 
+420 734 686 014
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dva druhy pověřenců


Pověřenec pro malou firmu, zařízení do 20 a zaměstnanců

Řešení incidentů, řešení požadavků subjektů, 1x ročně Interní audit GDPR, maximálně 5h konzultace měsíčně

Aktivní pověřenec a bezpečnostní dohled pro malou firmu, zařízení do 20 a zaměstnanců

Řešení incidentů, řešení požadavků subjektů, 1x ročně Interní audit GDPR, prvidelné konzultace, návštěva 1x za 3 měsíce, aktivní bezpečnostní dohled a monitoring, správa portálu se směrnicemi a školením pro zaměstnance

Školení


Vzdělávací kurzy v IT pro firmy a organizace

Bezpečnost na síti a GDPR

Vzdělávací kurzy v IT pro firmy a organizace

GDPR: Jak na analýzu

Vzdělávací kurzy v IT pro školy

GDPR pro pedagogy

Doporučená řešení